Het belang van mode

Lange tijd heb ik met de overtuiging geleefd dat mode een overschat begrip is. Ik vond het nogal bizar dat sommige mensen honderden euro’s uitgaven (en nog steeds uitgeven) aan een broek, overhemd of trui. Sinds een paar maanden is die gedachte wel een beetje verstomd en vind ik het steeds begrijpelijker waarom mensen veel geld uitgeven aan kleding en schoenen. Ik zal de sceptici onder jullie ook proberen te overtuigen van het belang van mode. Niet alleen in deze blog, maar ook in de blogs die later deze week nog volgen.

Het belang van mode

Mode is van essentieel belang in onze maatschappij. Dat is een stelling die ik nu wel durf te droppen (tot een aantal maanden geleden nog niet dus). Zeker voor jongeren is het van belang om mee te doen met de mode. De mode is eigenlijk vergelijkbaar met de opinie die in een bepaald gebied of in een bepaald land heerst. Ook de opinie is iets waar mensen hun oren naar laten hangen. Voor mode geldt eigenlijk hetzelfde. Op het moment dat er een periode aanbreekt waarin het niet gek is om een baardje te laten, staan zullen de invloedrijke mensen in de modewereld waarschijnlijk hun baardje laten staan. Het gevolg is dat dat gedrag wordt overgenomen en ook de volgelingen hun baardje laten staan. Hetzelfde geldt natuurlijk ook met kleding.

Webshops

Ga maar eens langs bij een aantal winkels in de stad. Of surf langs wat verschillende webshops die op Nederland gericht zijn en met mode te maken hebben (bijvoorbeeld de webshops van H & M, Zara of www.to-be-dressed.nl). In de kleding die op deze webshops wordt aangeboden, zit wel een bepaalde trend. De ene shop heeft natuurlijk weer meer aan te bieden, maar het gaat er meer om dat je waarschijnlijk wel een bepaalde ‘lijn’ ontdekt in de kleding die hier wordt aangeboden. Of dat nu met de kleur of stijl te maken heeft, maakt daarvoor eigenlijk niet zoveel uit.