Gabber; een Nederlandse stroming met invloeden uit de USA

Als je aan gabbers denkt, dan denk je misschien aan een stijl die typisch Nederlands is. De gabberstroming is hier ook inderdaad ontstaan en vond vooral in de jaren ’90 erg veel aanhangers. Toch hebben de gabbers ook inspiratie gevonden in de USA, en dan vooral in de muziek waar ze zo bekend om staan.

Gabbers en muziek

Terwijl begin jaren ’90 de discomuziek steeds meer populariteit verloor, groeide er in de Verenigde Staten een nieuwe muzieksoort die was bedoeld als tegenhanger. Deze muziekstijl werd gekenmerkt door snelle beats en melodieuze refreinen en begon aan te slaan. Hij kwam al snel ook naar Nederland waar hij door de gabbers werd geadopteerd en verder ontwikkeld. Nu kennen ook de niet-gabbers deze klanken en bekende muziekevenementen, zoals Thunderdome, waar soms duizenden muziekliefhebbers tezamen komen om hun passie te delen en te hakken op de maat.

Gabbers en kleding

Gabbers geloven dat je een gabber bent in hart en nieren en vinden het eigenlijk niet belangrijk hoe je je kleedt. Toch zijn ze er trots op om een gabber te zijn en willen dit graag uiten. De kleding die gabbers dragen herken je ook uit duizenden. Bomberjackets, trainingspakken, sportschoenen en bij gabber kleding dames vind je buiktruitjes, hotpants en trainingsjasjes. Deze kleding wordt uitgebreid met accessoires zoals sleutelhangers, caps en heuptasjes. En bij dit alles hoort een (gedeeltelijk) kaalgeschoren hoofd of een staart strak naar achteren. Iedereen herkent een gabber uit duizenden op straat en dit is ook precies de bedoeling.

Gabbers nu

De populariteit die de gabbers en hun muziek genoten in de jaren ’90 is nu voorbij, maar omdat je gabber bent van binnen en je dit nooit kunt verlaten, zal er in Nederland nog voor een lange tijd een grote groep aanhangers te vinden zijn. Deze gabbers (vriend/maat in het Jiddisch) delen een passie voor muziek en zullen dit doen tot ver in de toekomst.